Johanna 2021

 

För 40 år sen spelade vi

”Johanna från Kallhäll”
(text Cannie Möller, musik Lasse Dahlberg)

 

 

Så här såg affischen ut

 

och nu gör vi en fortsättning.

Vad har hänt i Kallhäll och Järfälla och världen på dessa 40 år?
Vi gör en musikalisk resa från industrialismens barndom till där vi står idag – och vi tar också ett kliv in i den närmsta framtiden. Vilka utmaningar står vi inför som människor och världsmedborgare? Och hur möter vi dessa utmaningar?

Vi gör ett spel där amatörer och proffs repeterar i vårt gamla Folkets hus, Blomstervägen 11 A i villastan i Kallhäll.
Vi söker skådespelare, körsångare – gärna en hel kör – folk som gillar att sy och snickra och dom som vill hålla på med ljus & ljud. Och förstås dom som tycker om att pyssla med gamla hus…
Och vi börjar onsdagen den 5 februari kl 19-21 och fortsätter sen en gång i veckan, (växelvis onsdagar och tisdagar). 

Om då och nu.

Det var av nödvändighet som gjutarna och metallarna på Bolinders Mekaniska verkstad i Kallhäll gick samman och i hemlighet bildade sin fackförening 1912.  De riskerade att bli av med både jobb och bostäder men deras överlevnadskamp lyckades. Och det var där, kring Bolinders som det moderna Kallhäll sen skulle utvecklas. 

Om Kallhällarna för hundra år sen handlade ”Johanna från Kallhäll” som spelades av Teodok i Gamla Folkets hus 1981 och 82. 

Hur barn och ungdomar har det är en mätare på hur samhället fungerar. 

1912 födde fattighjonet Kajsa-Stina sitt barn på marken men Johanna hade turen att få ett tryggt hem hos goda fosterföräldrar.  

Nu när vi går in i 2020-talet har perspektiven vidgats. Många människor har hela världen som jobbmarknad, möjligheterna är hisnande. Men utmaningarna är också stora.Flyktingar har sökt sig till vårt land för att undkomma krig och fattigdom. Många klarar sig bra, andra inte.

Forskningen pekar ut stress, skärmberoende, konkurrens om utbildningsplatser och jobb som några av orsakerna till att många unga mår psykiskt dåligt

Kanske har ungdomar också i högre grad än vuxna tagit till sig tecknen på den klimatkris som forskarna sen många år pekat på. 

Noter 2021

Mer info : www.teodok.com , facebook "Teodok" samt "Teodoks medlemmar"

Kontakt: info@teodok.com , canniemoller@gmail.com

Lasse Dahlberg leder körövning          

 

 

 


 

Det har sagts...

 


 

 

Kerstin Bergh i bild, text och ton

Lidköpings bibliotek den 3 november 2018

Bo Borg föreläser och visar bilder och Biggan och Lasse Dahlberg framför dikter av Kerstin Bergh som Lasse tonsatt.

Bo Borg är konsthistoriker, litteraturvetare och författare och verksam som kritiker i bland annat Nya Lidköpingstidningen och nättidskriften omkonst.
Han kommer att tala om Kerstin Berghs suggestiva bilder i måleri och grafik, men också i poesi. Han vill berätta om den överväldigande intensitet i måleri, grafik och ord som bara riktigt bra konst som Kerstin Berghs kan generera.
På initiativ av Bo Borg, fick Biggan och Lasse Dahlberg läsa Kerstin Berghs dikter och båda slogs av den djupa känslan och musikaliteten i dem.
Lasse har tonsatt 28 av Kerstins dikter.
Musiken ger orden ytterligare dimensioner.

 


 

 


 

Solen hetnar

CD-skiva (finns på Spotify)

Beställ direkt

Länk till ginza.se

NLT den 2/9 2015 , Götene Tidning den 2/9 2015

   
Loading the player...

 


 

Solen hetnar