midsommar1.jpg (5708 bytes)midsommar2.jpg (5767 bytes)
midsommar3.jpg (8464 bytes)midsommar4.jpg (8746 bytes)

©copyright 1998 - Blåeld Musikteater

| tillbaka|bildarkiv |

"En midsommarnattsdröm" - ny musikal på KLIV-teatern?



Vara eller inte vara? Finnas eller inte finnas? Dröm eller verklighet? Verkligheten har överträffat drömmen!

TACK KLIV-teaterns medarbetare för glädje och lust, kreativitet, respekt och hänsyn, för tålamod och positivt tänkande, bjudande impulser, förslag och handlingar under repetitioner och praktiskt arbete!

TACK alla som hjälp till med omkringarbete, snickrat, målat, sytt, kokat kaffe, fixat loger, hängt ljus, städat, fotat, skrivit och sminkat'

TACK till Hanna som kom till oss med ungdomlig kraft, full av smittande energi, roliga och oförutsägbara infall, men också med stort allvar i det galna Sällan har repetitionsarbetet varit så inspirerande!

TACK till Bernt som satt färg på teatern i en lekfull och lätt scenografi och med fantastiska kostymskisser!

TACK till Hertha för sagolik sminkning och Per för ljuset!

TACK till Lasse för musik och sång, för poetisk och lekfull översättning som gjorde
Shakespeares ord och tankar till våra!

Men utan att enskilda personer i vår omgivning med sådan generositet givit oss sitt stöd hade vår Midsommarnattsdröm blivit en helt annan dröm.

Tusen TACK till Louise och Harald Ekman för den stora och avgörande penning-gåvan. "Vi förstår att det gäller här och nu.
Kan ni gå gå vidare om vi gör så här?"
Det gjorde vi...
Och nya gåvor fick vi. Torbjörn Nolkrantz kom med idén om ett konstlotteri .
Aldrig kunde vi ana att vi skulle få ett sådant stöd! Av alla de över trettio konstnärer som tillfrågats har inte en enda sagt nej! Det är en kulturmanifestation som överträffar det mesta!

Med stolthet, ödmjukhet och stor tacksamhet kan KLIV-teatern än en gång bjuda på en nyskriven svensk musikal.

Låt kulturen leva också i glesbygd! Den inte bara behövs -den är nödvändig!

VÄLKOMMEN !

Biggan Dahlberg, teateransvarig

Vi vill också tacka...


Sven och Lars Bylin för att vi fick vara kvar trots att pengarna tog slut.
Cramo för att de ställer toaletter till förfogande.
NLT och Folkets Hus för gott samarbete
Företag och privatpersoner för annonser, aktivt publikarbete och glada tillrop
Lidköpings Kulturnämnd, Länsarbetsnämnden och ABF för stöd och ekonomiskt bidrag
We-Pe-tryckeriet och Johnnys tryckeri för alltid snabb och god service Varmt TACK!


Foto: Lasse Bägerfeldt

 

ETT MAGISKT KLIV

Någon gång i mitten av 80-talet drog ett gycklarsällskap genom Lidköping, med häst och vagn. Till en av föreställningarna kom en ung ljuslockig lidköpingsflicka, som blev förhäxad...

- Det var magisk, minns hon, och bestämde sig genast för att i framtiden ägna sig åt något liknande. När hästen tappade en av sina bjällror tog hon upp den från marken för att ha som minne. Den har hon fortfarande kvar, liksom den färgglada affisch som annonserade föreställningen.

Gycklarna - ja, det var inga mindre än Biggan och Lasse Dahlberg. Det är väl allom bekant vid det här laget att Lasse är en av prästens tre begåvade söner, uppvuxen i Forshem. Det har gått några år sedan han flyttade hem till Kinnekulle igen efter många år i Stockholm, där han bl.a. gjorde program för SVT och jobbade med opera och teater som kompositör och musiker. Han har t.ex. gjort musiken till filmen Bröderna Lejonhjärta, samt den välkända signaturmelodin Bollibompa (" har ni sett - kanal ett!") Och musiken till julkalendern Trolltider.

Den trettonåriga lidköpingsflickan, som fascinerades av gycklarna så till den grad att hon bestämde sig för att bli skådespelare, heter Hanna Bogren och är " tandläkarns tös". Det är hon som nu har regisserat KLIV-teaterns föreställning En Midsommarnattsdröm. Hanna har gått Skara Skolscen, arbetat med Teater Aurora i Stockholm, gått tre och ett halvt år på teaterhögskolan i Göteborg och sedan tillhört skådespelarensemblen vid Stadsteatern i Göteborg och Teater Bhopa.

I KLIV-teaterns lokaler på Sockerbruksgatan i Lidköping har alltså gycklarna etablerat sig och de fortsätter sin konstnärliga verksamhet med outtröttlig energi. Men de är så många fler nu och har tillgång till en hel fabrikslokal. Utan Lasse och Biggan skulle denna verksamhet inte vara möjlig. Det är dom som är själva motorn i fabriken. Eller det bultande hjärtat om man så vill. Trots den ekonomiska snålblåsten fortsätter de år efter år med sin musikteater, unik i länet och något som alla Lidköpingsbor borde vara stolta över. Intresset har spritt sig som ringarna på vattnet - snart känner alla någon som varit med i KLIV-teatern, om de inte är med själva. Vilket blodomlopp!

Var annars träffas man så här över generations gränserna och jobbar mot ett och samma mål?

Beundransvärt. Hur orkar de? Inte nog med den ekonomiska osäkerheten år efter år. Det är naturligtvis en mycket stor sak när ett helt skådespel ska uppföras. Repliker skall skrivas, musik komponeras, människor engageras. Det är också så mycket praktiskt som ska genomföras - väggar sonm skall målas, kulliser som skall snickras, bänkrader som skall flyttas, kläder som skall sys. Det mesta är material som har återanvänts. Man skall trollamycket med färg och ljus och skapa illusioner. Biggan, som designat åtskilligavackra kläder, vet hur textila konstverk kan växa fram med hjälp av några enkla stuvbitar som matchas i färg.

Det började med föreställningen Romeo och Julia år 1995, vidare Canterbury Tales, Trolltider, LasseMaja och ännu en Shakespearföreställning, En midsommarnattsdröm. Återigen med nyskriven , underbar musik av kompositören Lasse Dahlberg. Jag ryser av välbehag när jag hör de inledande tonerna. Det är så vackert. Jag har kommit till Klivteatern en dag i slutet av augusti för att bevittna en repetition. Ser både unga och gamla på scenen och känner igen flera ansikten från de tidigare uppsättningarna - där är Gunilla, Kerstin, Hasse, Ninni, Pernilla, Carl-Åke och många fler. Där är min granne Ida och där självaste LasseMaja! Jag känner också igen en och annan höna från Canterbury Tales...

Så roligt att se att dom fortfarande tillhör denna stora, entusiastiska gycklarskara mitt i Lidköping. tala om energi! Nu står den unga regissören Hanna Bogren där framför Kliv-ensemblen, fortfarande lika söt som när jag lärde känna henne som liten. Den blonda hästsvansen svänger av och an när hon studsar upp och ner mellan bänkraderna på läktaren eller springer kors och tvärs över scenen, ivrigt gestikulerande. Stämningen är hjärtlig och positiv.

- Känn tangon i er! ropar hon och uppmanar herrarna att visa sin manlighet och damerna sin kvinnlighet. Puta med brösten!

Affichen som på åttiotalet berättade om gycklarnas föreställning i Lidköping hade konstnären Torbjörn Nolkrantz i Skara gjort. Den hänger fortfarande på Hannas vägg och påminner om den magiska föreställning, som fick henne att välja yrkesbana. Nu har Torbjörn Nolkrantsz gjort en ny affisch till En midsommarnattsdröm. Nog tycker jag på något sätt att cirkeln är sluten när jag ser hans bild. Föreställer den inte en gycklare?

Text: Agneta Svanholm

Hanna Bogren, Biggan Dahlberg, Bernt Frankie, Hertha Berggren,
Lasse Dahlberg, Per Hörding

Sanningar och halvsanningar om William Shakespeare



Är Shakespeare den största i västerlandets litteratur historia? I alla fall lär han vara den mest omskrivna och utforskade. Ändå finns det omständigheter i hans liv som inte går att få tillförlitlig kunskap om, där olika forskare har dragit olika slutsatser.

Shakespeare föddes 1564 i Stratford - on - Avon nordväst om Oxford. Han avbröt sin skolgång vid 13 års ålder.

Vid 18 gifte han sig med den åtta år äldre Anne Hathaway som då var gravid i tredje månaden.
Dottern Susanna föddes 1583, tvillingarna Hamnet och Judith 1585.

Arbetar vid tiden för giftermålet som slaktarlärling. Misstänktes och eftersöktes för delaktighet i tjuvjakt och tjuvslakt på hjortar. Kan ha börjat sin teaterbana som stallknekt med att ta hand om teaterbesökares hästar.

Det finns ytterst knapphändiga uppgifter bevarade om vad Shakespeare gjorde cirka 10 år efter giftermålet. Tiden kallas av forskare för "the lost years". Han kan ha arbetat som skrivare hos en notarie. Han har på något sätt skaffat sig en boklig bildning, kanske genom sin tio år yngre vän earlen av Southampton. För övrigt en vänskap av sådant slag att Shakespeare i sin diktning beklagat att vännen skapats till man istället för till kvinna.

Vid tiden 1590-1592 hade Shakespeare börjat bli etablerad som skådespelare och pjäsförfattare på Philip Henslowes Rose Theatre. Han angreps offentligt i förtäckta ordalag av dramatikerna Robert Green och Thomas Nashe. De varnade för en obildad stallknekt , en uppstickande tjuvaktig kråka som parasiterade på akademiskt utbildade författare.
Blev 1594 medlem i The Lord Chamberlains skådespelartrupp som erhöll drottning Elisabeths beskydd. Shakespeare skrev, och fick uppfört, en tät följd av skådespel åren 1593-1612. Han blev tämligen framgångsrik och välbärgad. Han köpte hus i London, lånade ut pengar mot ränta och hjälpte sin far att erhålla egen vapensköld för sin släkt. Köpte 1597 det största boningshuset i Stratford till sin familj.
En Midsommarnattsdröm skrevs troligen 1595.

Sonen Hamnet dog vid 11 års ålder 1596.

Shakespeare flyttade tillbaka till Stratford 1612. Han avled 1616 efter ett uppsluppet sammanträffande med kollegorna Drayton och Ben Jonson där det dracks alltför duktigt och han ådrog sig en feber. Årtalet är rätt men omständigheterna kan vara förtal av kyrkoherden John Ward i Stratford femtio år efteråt. Bland alla dem som nämndes i Shakespeares testamente, erhöll hustrun Anne hans näst bästa säng med utrustning. Hon överlevde honom med sju år.

Text: Carl-Åke Sjöqvist
Fritt efter: Frykman1986: Shakespeare.
Ekerwald 1998: Shakespeare liv och tankesätt.


Shakespeares
EN MIDSOMMARNATTSDRÖM

Svensk text och musik: Lasse Dahlberg
Regi: Hanna Bogren
Scenografi och kostym: Bernt Franckie
Smink: Hertha Berggren
Producent: Biggan Dahlberg

Rollista:

Hovet

Teseus, hertig av Aten Thomas Schagerström
Hippolyta, amazonernas drottning, förlovad med Teseus Anita Frick
Egeus, Hermias far Åke Bergman
Lysander, Hermias friare Andreas Andersson
Demetrius, Helenas friare Janne Hansson
Hermia, Egeus dotter, förälskad i Lysander Ida Löfholm
Helena, förälskad i Demetrius Eva Gustavsson
Filostrat, ledare av lustbarheten vid Teseus' hov Kerstin Hallin

Hantverkarna

Kvitten, timmerman - Prologen/ Lejon Thomas Manske
Botten, vävare - Pyramus Jan Hultgren
Flöjt, blåsbälgsflickare - Tisbe Carl-Åke Sjöqvist
Snut, kittelflickare - Mur Jonas Thyne
Magerman, skräddare - Månen Hans Gustavsson

Skogen

Oberon, älvkungen Jan-Ola Wikman
Titania, älvdrottningen Biggan Dahlberg
Puck Annika Hugosson
Indiske prinsen Karin Käll

Älvor hos Titania:

Ärtblomma: Eva Eriksson, Spindelväv: Marlene Johansson
Mal: Gunnel Karlsson, Senapskorn: Gunilla Sahlström,
Marie Broberg, Elin Winther.

Följe hos Oberon:

Karolin Blondell, Barbara Bristle, Ninni Hallberg, Kerstin Hennersten, Linnéa Hennersten, Hanna Hjelmqvist, Lotta Hjelmqvist, Nathalie Kjörk, Lisbeth Nämvik, Emma Williamsson.

Berättare - Recitativ - Solstrålar:

Karin Björk, Kerstin Fahl, Karin Gröönberg, Johan Gunnarsson, Karl-Ragnar Hennersten, Gunnar Hjort, Moa Lindström, Inger Nyqvist, Pernilla Sahlström, Jeanette Skoglund, Hanna Svensson, Rebecka Thyne, Sabina Ulleryd.

Musiker: Lasse Dahlberg - keyboard - flöjter, Jonatan Hummelman - keyboard - slagverk, Pontus Hummelman - bas, Andreas Westerling - slagverk.


Scenografi: Andreas Andersson
Jonas Thyne, Rolf Wehmeier, Janne Hansson, Karl-Ragnar Hennersten, Lotta Hjelmqvist,
Gunnar Hjort, Karin Käll, Inger Nyqvist, m.fl.

Kostym: Biggan Dahlberg
Barbara Bristle, Inger Nyqvist, Gunilla Sahlström
Ulla Borg, Inger Göthberg m.fl.

Rekvisita: Kicki Rask, Jonas Thyne, Gunnel Gustavsson

Åsnemask: Nisse Holmström

Smink: Kajsa Hallberg, Eva Rask

Ljus: Per Hörding, Per Hallberg

Loger: Thomas Schagerström, Eva Rask, Lena Schölander

Övriga medarbetare: Johan Dahlberg, Lisa Dahlberg, Emma Ericsson, Lars Hallberg, Lasse Hansson, Anna Maria Hennersten, Maria Jonsson, Wodde Käll, Eva Lundgren, Mats Nehlin, Helena Quist, Hans Reutersköld, Maria Sienkiewicz.

Städ och café:
Barbara Bristle, Ninni Hallberg, Kerstin Hennersten, Alla.

Konstutställning och foajé:
Torbjörn Nolkrantz, Martin Hansson, Rolf Wehmeier.

Affisch och kort: Torbjörn Nolkrantz

Marknadsföring och information:
Biggan och Lasse Dahlberg.




Åsnemasken på plats
Foto: Biggan


Hanna Bogren Regisserar
Foto: Thomas Kühnel, NLT

Trädgårdsstigarna har vuxit igen. Människobarnen leker inte. Glädersig inte längre åt nattens vilda fester
En kort en lång
En randig sång
En rolig tragedi
Ska bli vår melodi
Vår bröllopsfantasi
Ni ska få åka
Vad det lider
I kärr och törne
Så det svider
Väck alla ungdomar i Aten
till lustbarhet
Snabbare än månens lopp
Svävar min lätta kropp



Jag vill hellre växa, leva och dö
Än att ge mig åt en man jag inte älskar

Repetitionsbilder: Lasse Bägerfeldt

En midsommarnattsdröm är Shakespeares mest älskade skådespel. En komedi! En fruktbarhetsrit! Ett sagospel! Den är rolig, burlesk och modern. Det manliga ställs mot det kvinnliga, dröm mot verklighet.
Här finns otrohet, krig, fred, hat och kärlek i ett fyrverkeri av lustfyllda fantasier.

"… månen, alla floders härskarinna.
Bleknar av vrede på sin himmel.
Och gör så att alla blir sjuka.
Till och med årstiderna lider.
Frosten nyper rosenknoppens friska sköte.
Och Kung Bore bär en krans av ljuva blommor.
Som ett narrspel byter vår och sommar
Bördig höst och bister vinter dräkt med varandra
Och en häpen värld kan inte skilja tider åt.
Hela detta yngel utav plågor kommer sig av våra gräl.
Det är vi som har skapat dem!…"

Det har varit en stor utmaning att få Shakespeares klara och sinnliga engelska att dansa på svenska. Musiken inspireras av hans språk och blir till poesi i sångerna. Lusten att leka med Shakespeares geniala text och göra den lätt och luftig för att spelas på svenska och på KLIV-teatern blev oemotståndlig.

Mot slutet av pjäsen säger kung Teseus:

Poeter, älskare och galningar lever i fantasin.
Fantasin gycklar och leker tafatt.
Vill den skapa glädje
Vips är glädjen där.
Och vill den skrämmas när natten kommer
Sitter det en björn i närmsta buske.

Hippolyta svarar:

Men allt som skett
Är mer än bara fantasier
Alla kärlekens förvecklingar
Det består!
Förunderligt och sällsamt…

Ja så är det väl!?

Mycket nöje kära publik

Lasse Dahlberg

| tillbaka|bildarkiv |


©copyright 1998-2003
created by Nehlins WebDesign
Mats Nehlin, Källby

mats@nehlin.com