Lasse Dahlberg

DAHLBERG LASSE född 28/4 1944 i Forshem

Mångsidig och mycket produktiv kompositör, bosatt i Västerplana i Västergötland. Gick på Katedralskolan i Skara, där man upptäckte hans musikaliska begåvning. Och efter en dirigentkurs sattes han att leda skolans manskör, Musikens Vänner.
Efter studentexamen for han till Stockholm. Syftet var att studera filosofi vid Universitetet. Men efter att ha mött andra unga musikbegåvningar som Björn Isfält och Björn J:son Lindh övergick han helt till musiken. Han blev medlem av Bachkören i Adolf Fredriks kyrka och radions ungdomskör. Lasse tog en musikpedagogisk examen och undervisade för att finansiera studierna. Han utvecklade sina färdigheter i flöjtspel därhän att han fick ett stipendium för tre års studier på soloflöjt i Paris. Men efter ett halvår återvände han till Stockholm - han hade bildat familj och det första barnet var på väg.

På 70-talet började han arrangera och skriva egen musik. Han arbetade speciellt mycket för barn-TV. Han har t.ex. skrivit den riksbekanta musikvinjetten "Bollibompa" och gjort drygt hundra program med Staffan Westerberg. Han har också komponerat
flera barnmusikaler t.ex. "Alban", en popmuffa för hundar. Finns inspelad på skiva i likhet med musiken till filmen "Bröderna Lejonhjärta". Lasse har vidare skrivit balettmusik: "Bland tomtar och troll", för operan i Stockholm och tre verk för Cramér-baletten:
"Pyramus och Tisbe", "Ljus natt" och "Skärvor".

Med sin nya fru Biggan, som arbetat som teaterproducent, flyttade han 1990 från Stockholm till Västerplana. Tillsammans har de under 90-talet arbetat med en rad musikteaterprodukioner i Lidköping. 1995 startade de Kliv-teatern, där Lasse framför allt skapat en rad körmusikaler för stor ensemble, 50-100 personer. Som kompositör har han också arbetat på att skriva musik till stora invigningar bl.a. av Vänernmuséet i Lidköping.

Som musiker har han under årens lopp turnerat landet runt i bl.a. Riksteaterns regi och medverkat i c:a 3000 föreställningar.

© Bengt Haslum på uppdrag av SKAP.