| Prenumerera | Gratis nyhetsbrev | Skriv ut | Tipsa en vän |

Forshems kyrka
Sjung du min dal
Musik: Lasse Dahlberg:
Temat ur filmen Bröderna Lejonhjärta,
Svit ur Bröderna Lejonhjärta, Natur
- tio bilder för soloflöjt, mm


KOM NU DÅ ...
 
Lasse Dahlberg gör kammarmusik i litet format
 

Frågan är om någon kompositör skrivit något som skapar mera positiva förväntningar än Lasse Dahlberg.  Hans komposition av Bolibompa har fått generationer av unga att lystra och bänka sig till barnprogrammen.

Lasse Dahlberg är musiker och kompositör bosatt vid Västerplana mejeri på Kinnekulle. Förutom megahiten Bolibompa har han skrivit en hel del annan musik med stort genomslag.

– Jag har bland mycket annat skrivit musiken till filmatiseringen av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta tillsammans med Björn Isfeldt. Jag hade ett fint samarbete med Astrid Lindgren. Hon tyckte mycket om vår musik och tyckte att den gav rätt anslag till filmen. Och musiken ur Bröderna Lejonhjärta spelades på Astrid Lindgrens begravning.

– När vi skrev den var vi bland de första i landet som använde moogar och synthar. En musikhandlare hade köpt in ett antal, men ingen köpte den så vi fick varsin.

– Ett annat populärt stycke var musiken till adventskalendern Trolltider som startade 1976.  Den blev enormt populär.

 Och nu har du ställt samman ett musikprogram med en ny konstellation. Programmet heter Sjung du min dal och har fått sitt namn av första raden ur Frihetssången ur Bröderna Lejonhjärta. Och det uppförs första gången i Forshems kyrka.

 – Forshem är min hemmakyrka. Jag är prästson och min far var präst här.


– Det handlar om filmmusik och musik ur filmer jag skrivit. En inventering av gamla grejor jag gjort för TV, radio och film.

– Dessutom spelar vi ett tjugofem minuter långt soloflöjtstycke. En del av det är nyskriven musik inspirerad av den märkliga Kinnekullenaturen.

– Min musik har kommit att efterfrågas bland annat i kyrkosammanhang. Därför har jag gett ut ett nothäfte som heter Musik för Orgel. Den köps mycket till kyrkor och mitt mål är att den ska ligga på orgelpulten i varje svensk kyrka. Musiken är allvarlig, men inte sakramental.

Gruppen består förutom Lasse Dahlberg själv av Anna Boman, Lena Öberg och Lasses hustru Biggan Dahlberg.


 – Vi bor nära varandra här på det kulturtäta Kinnekulle. Vi är alla verksamma musiker i olika sammanhang.  Det är premiär för oss att spela tillsammans i den här konstellationen. Och vi har mycket att lära av varandra. Jag har t ex bollplankat mycket med flöjtisten Anna Boman om stycket ”Natur-tio bilder”.

Musiken har förstås också mycken anknytning till den vackra Kinnekullebygden.

– Ett stycke heter Invandra och är tillägnat Forshems kyrka. Det har en del arabiska klanger. och tredje avdelningen heter Varma vågor vid Vänern. Det bygger på ett orkesterstycke jag skrev till invigningen av Vänermuseet 1996. Det har ett tema som har hängt kvar i huvudet tillsammans med andra viktiga teman jag återkommer till. Det är kammarmusik i litet format.

Gruppen är sammansatt speciellt för den här konserten. Den har inget namn än.

– Jag hoppas förstås att den här gruppen ska bli permanent. Vi märker ju hur man växer med andra, och det är en fin känsla att hålla kvar vid. Det här samarbetet föder ju lust att skriva och spela ny musik.


Hur skulle då Lasse Dahlberg själv beskriva sin musik?

– Jag skriver en musik som är en blandning av pop som Beatles och Frank Zappa och elektronisk musik som Folke Rabe. Det började med att jag gurglade i en flöjt. Min musik är melodisk och sångbar. Jag har ju kyrkomusiken i blodet av födsel och ohejdad vana.

Biggan Dahlberg är den sammanhållande länken i programmet Hon läser ur Bröderna lejonhjärta och introducerar de olika sångerna. Och så sjunger hon .

– Biggan och jag sjunger bl a en sång om anarkisten Emma Goldman tillsammans.

På konserten i Forshems Kyrka uruppfördes Lasse Dahlbergs verk ”Natur- tio-bilder” för soloflöjt. Verket framfördes av Anna Boman.

– Till vårrundan på Kinnekulle öppnar Lasse och Biggan Dahlberg sitt kulturhus, Medelplana Mejeri för årets säsong. Då blir det konstutställning och musikprogram med Lasse och Biggan själva.

Du som blivit nyfiken och vill höra mer av Lasse Dahlbergs musik kan gå in på:

http://www.blaeld.se/ .

 

Medverkande: Anna Boman Hald, flöjt; Lena Öberg, orgel, piano; Lasse Dahlberg, sopraninon; Biggan Dahlberg, sång, recitation.

 

BO BORG
 

 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst


| Prenumerera | Gratis nyhetsbrev | Skriv ut | Tipsa en vän |
Startsida | Intervjuer | Om oss | Prenumerera | Länkar | Annonsera | Kontakt